Zweap biedt ondernemer meer zekerheid

Kleine en middelgrote bedrijven die als schuldeiser betrokken raken bij een faillissement, zien gemiddeld maar 3 procent van hun vorderingen terug. Aandeelhouders met pandrecht en de fiscus krijgen onevenredig veel meer. Dat moet veranderen, vindt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Hij wil dat ‘de politiek’ ingrijpt.

ZWEAP biedt ondernemer meer zekerheid

Dak repareren wanneer de zon schijnt

Vonhof kaart aan dat het nu zaak is voor staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken om collega Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, het gapende gat in het dak te laten dichten nu de zon nog schijnt. Bij slechtere tijden en meerdere faillissementen kan het pijnpunt voor klein en middelgrote bedrijven weer flink opwellen en dan is het eigenlijk weer te laat. 

Wie niet sterk is, moet slim zijn: zweap

Waarom afwachten als dit nu al op te lossen is? Ondernemers willen controle, en zweap geeft die controle terug aan de ondernemers. Met het nieuwe concept zweap beschikken ze zelf over een digitale faciliteit waarmee ze kunnen voorkomen dat vorderingen en schulden niet worden voldaan. zweap is een nieuw en uniek concept, dat een online platform voor innovatief crediteuren- en debiteurenbeheer aanbiedt.

Schulden wegstrepen tegen elkaar

Zweap biedt gebruikers de mogelijkheid om digitaal een (meer)partijen-overeenkomst tot stand te brengen voor het verrekenen van vorderingen en schulden en met gebruikmaking van factoring van de resterende restbedragen (fractoring). Simpel gezegd: het ene bedrag (schuld) wordt tegen het andere bedrag (vordering) weggestreept voor het laagste bedrag.

Waarom interessant bij een faillissement?

Als een debiteur failliet gaat voordat hij zijn schuld heeft voldaan en voordat jij je schuld aan hem hebt kunnen betalen, dan bestaat de mogelijkheid om deze vorderingen te verrekenen op grond van artikel 53 van de Faillissementswet. Omdat hier nagenoeg niet naar gekeken wordt en ondernemers al meer dan voldoende zelf moeten uitzoeken kijken veel ondernemers over deze wetgeving heen en komen daardoor in de problemen.

Geen risico’s bij vorderingen

Waarom gebeurt dit dan nu al niet? Dat komt door de simpele reden dat de curator dit niet mag doen terwijl het wettelijk gezien de meest logische oplossing is. Dus op het moment dat er een vordering op een failliete onderneming bestaat, die is ontstaan vóór faillissement, en die failliete partij heeft een vordering op jou, kun je dus verrekenen: jouw vordering wordt tegen zijn vordering weggestreept tegen het laagste bedrag.

Niks afboeken

Dus niks afboeken, zoals MKB-voorzitter Vonhof zegt. Maar: ‘zweapen’ , want ZWEAP zal automatisch de verrekening faciliteren, ook al is er mogelijk sprake van (stil) pandrecht, zoals MKB Nederland aangeeft.

En…

Zelfs kort vóór het faillissement kan verrekening plaats vinden. Hoe dat werkt, leggen wij van ZWEAP graag een volgende keer uit in een nieuw bericht.

Conclusie:

Door gebruik van ZWEAP is er een grote kans dat er bij een faillissement veel meer van de vorderingen terugkomt dan de 3 procent waar MKB Nederland-voorzitter Jakko Vonhof over spreekt. ZWEAP kan zomaar het verschil zijn tussen moeten overleven door een faillissement of het zorgeloos bezig zijn met je eigen onderneming. Zo kan het domino-effect bij een faillissement zomaar tegengegaan worden door een simpele ZWEAP!