Verzonden facturen zelden op tijd voldaan
Meer dan de helft van alle verzonden facturen in 2018 werd niet binnen de betaaltermijn voldaan. Dat blijkt uit een analyse van Payt, aanbieder van software voor debiteurenbeheer, van ruim 1,8 miljoen facturen. Slechte betalingen zijn een van de belangrijkste redenen van faillissement.
Slecht betalen, traag betalen
Vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening, consultancy en onderzoek worden geteisterd door slechte betalers, aldus Payt. Bij deze bedrijven is maar liefst vijf procent van de facturen na drie maanden nog niet betaald. “Volgens Sander Kamstra, directeur van Payt, laten veel debiteuren het aankomen op de tweede of derde herinnering. Bijna vijf procent betaalt pas na de laatste herinnering en ruim één procent van de facturen gaat een incassotraject in.”
In Zeeland is dan de betalingsmoraal nog het beste, terwijl Noord-Brabant onderaan bungelt.
En dan is er zweap. Schulden wegstrepen tegen elkaar
Zweap biedt gebruikers de mogelijkheid om digitaal een (meer)partijen-overeenkomst tot stand te brengen voor het verrekenen van vorderingen en schulden en met gebruikmaking van factoring van de resterende restbedragen (fractoring). Simpel gezegd: het ene bedrag (schuld) wordt tegen het andere bedrag (vordering) weggestreept voor het laagste bedrag. Dus ook niks afboeken, maar wegstrepen.
Snel, veilig en betrouwbaar
Schulden tegen elkaar wegstrepen: een administratieve handeling, waardoor het geld op de bankrekening beschikbaar blijft. Daarmee kun je dan weer andere zaken betalen, zoals de BTW of je personeel. Dat is ook belangrijk.
Dat alles kan binnen een dag, een uur of een minuut geregeld zijn. Als er schulden te verrekenen zijn, regel je dat in een oogwenk met zweap.
Dus: geen herinneringen, geen incassotraject, minder kosten.
Risico op faillissement drastisch verminderd
De toepassing van zweap vermindert het risico op een faillissement, want als je schulden kunt wegstrepen is er ook geen reden om een faillissement aan te vragen. Dus het is tijd om zoveel mogelijk risico weg te zweapen!